غایت دانش، عمل نیکوست . [امام علی علیه السلام]

توبه

1 ( فضیلت توبه   )  


محبوب ترین کس در نزد خداوند متعال کسى است که از  گناهانش توبه کننده باشد، چنانچه در قرآن مى خوانیم   :
اِنَّ اللّهَ یُحِبُّ التَّوابین .( 1)
البتّه خداوند متعال توبه کنندگان (از گناه ) را دوست دارد.
آقا خاتم الانبیاء (ص ) فرمود: هیچ موجودى درپیشگاه حقتعالى محبوبتر از مرد و زن توبه کننده نیست( 2)
و همچنین آن حضرتفرموده :
النّائبُ حَبیبُ اللّهتوبه کننده از گناهمحبوب خداست .( 3)
حضرت باقر (ع ) فرمود:
اگر مردى در شب تاریک شتر با توشه اش را در سفر گمکند و سپس ‍ پیدا کند چقدر خوشحال مى شود، همینطور است در ارتباط با انسانى که راهاصلى حق را گم کرده و گناه و معصیت خدا را انجام داده و حال توبه کرده خداوند متعالهم بیشتر از او نسبت به توبه کنندگان فرحناک و خورسند و خوشحال مى شود.( 4)
و در جاى دیگر مىفرماید:
خداوند متعال به توبه بنده اش خوشحال تر است از مرد عقیمى که بعد داراىفرزند شود و از کسى که گمشده اش را پیدا کند و از تشنه اى که به آب مى رسند (آنهاچقدر خوشحال مى شوند که به فرزند برسند یا گمشده اش را پیدا کرده ، یا وقتى که بهآب مى رسد چه حالت فرحناکى دارد.) خدا هم وقتى ببیند بنده اش توبه کرده از اینهابیشتر خوشحال مى شود زیرا خدا بنده اش را خیلى دوست دارد.( 5)
شهید آیة اللّهدستغیب رضوان اللّه تعالى علیه در کتاب استعاذه اش مى گوید: پس از آنکه حضرت نوحعلى نبینا و آله و علیه السلام نفرین کرد و همه کفار غرق شدند ملکى در پیش او ظاهرشد. شغل حضرت نوح (ع ) کوزه گرى بود کوزه هائى از گِل درست مى کرد و پس از خشک کردنمى فروخت . ملک کوزه ها را یکى یکى از حضرت نوح (ع ) مى خرید و پیش چشمش آن را خُردمى کرد و مى شکست حضرت نوح (ع ) ناراحت شد و به او اعتراض ‍ کرد که این چه کاریستمى کنى ؟ گفت به تو مربوط نیست من خریده ام و اختیارش را دارم .
حضرت نوح (ع ) فرمود: بله لکن من آن را ساخته ام ، مصنوع من است ، ملک گفت کوزه هائى ساخته اى ،نه اینکه خلق کرده اى ، اینک من که آن را مى شکنم تو ناراحت مى شوى چطور نفرین کردىکه این همه خلق خدا هلاک گردند در حالى که خدا بنده را خلق کرده و آنها را دوستدارد، پس از این قضیه ازبس گریه کرد نامش را نوح گذاشتند.
غرض شفقّت پروردگاراست خالق ، مخلوق خودش را دوست مى دارد، خدا به پیغمبرش عتاب مى فرماید که چرانفرین کردى این همه خلق هلاک شوند به خاطر اینکه خدا بنده اش را دوست دارد. و درقرآن آنها را مى ترساند و سفارش مى کند مبادا فریب شیطان را بخورید دنیا سراى فریباست شیطان دشمن است .
این آیات و روایات حاکى از اینست که خداوند متعالانسانهائى را که گناه و معصیت کرده اند و از کار خود پشیمان شده اند و در خانه حقمى آیند و توبه مى کنند خوشحال مى شود زیرا به انسان علاقه دارد و دوست نداردبندگانش به دوزخ سرازیر گردند.

اگر لطف تو نبود پرتوانداز


کجا فکر و کجا گنجینهراز؟


ز گنج راز در هر گنجسینه


نهاده خازن تو صددفینه


ولى لطف تو گر نبود، به صدرنج


پشیزى کس نیابد ز آن همهگنج


چو در هر گنج ، صد گنجینهدارى


نمى خواهم که نومیدمگذارى


به راه این امید پیچ درپیچ


مرا لطف تو مى باید دگرهیچ

 

 

 

 

 

1- سوره بقره : آیه 222 .

2- عیون اخبار الرضا: ج 2، ص 21.

3- جامع السعادت : ج 3، ص 51 .

4- اصول کافى : ج 2، ص 435 .

5- میزان الحکمه : ج 1، ص 541.

 



کلمات کلیدی :

:: برچسب‌ها:

نویسنده : اسماعیل بامری
تاریخ : 92/4/11:: 8:35 عصر